top of page
Young Drummer

בידוד אקוסטי בדלתות כניסה  דברים שכדאי לדעת

איך ליצור בידוד אקוסטי טוב יותר לדלת הכניסה שלכם.

בישראל ישנם בתים ישנים בהם הותקנו דלתות כניסה כאשר יש להן משקוף מתכת המולבש על משקוף עץ קיים הנקרא "משקוף הלבשה". לרוב ההתקנות הן סבירות ובסדר, אולם הדלתות לא אוטמות מספיק ולא מבודדות אקוסטית ברמה סבירה. מה ניתן לעשות?

סעיף 5 לחוק תקנות התכנון והבניה (תכן הבנייה) (אקוסטיקה), תש"ף-2019 קובע כך;
בדלת כניסה לדירת מגורים יהיה בידוד אקוסטי מפני קול נישא האוויר, לפי מיקומה בבניין, לפי ת"י 1004 חלק 2
התקן הישראלי מדבר על 4 דרגות בידוד (דציבלים) לדלת כניסה. 
דרגה ראשונה:  
 30 dB – הדרגה הגבוהה ביותר.
דרגה שניה:        מ – 25 עד 30 dB
דרגה שלישית:    מ – 20 עד 25 dB
דרגה רביעית:     מ – 15 עד 20 dB


למרות האמור בתקן, אין חובה ספציפית לעמידה כלשהי בעוצמת הבידוד האקוסטי. עם זאת, הנורמה הלא רשמית מדברת על עמידה של לפחות 25 dB.


בישראל רוב הדלתות אינן עומדת בנורמה הלא רשמית הזו כאשר היא מותקנת בבתים קיימים שנבנו לפני 1991. הדלתות שעשויות להגיע לרמה זו של בידוד אקוסטי מותקנות במבנים יחסית חדשים שנבנו בתחילת שנות ה – 90 אז החלו בהתקנת משקופי בניה ממתכת שאותם יצקו בטון בצורה מלאה. 

למה רעש עובר דרך הדלת?

נעשה קצת סדר,
דלתות כניסה באשר הן, כאשר הן בנויות מתכת או אלומיניום. פנים הדלתות חלול ואותו ממלאים בחומרים מבודדים, יכול להיות צמר סלעים שהוא החומר הטוב ביותר לכל הדעות, יכול להיות פוליסטירן (סוג של קלקר דחוס), יכול להיות פוליאוריטן מוקצף וישנן חברות גדולות שחוסכות הרבה מאד כסף וממלאות את הדלת בקרטון "דחוס" – כוורת – חומר שלא מבודד מספיק טוב.


ובכל זאת, הרעש עדיין עובר דרך הדלת...
לפניכם הסבר טכני שיעזור להבין את העניין.
קול נישא על גבי האוויר, כלומר, איפה שיש אוויר, הקול יעבור בקלות יחסית. הפעולה הנכונה לעשות היא למנוע מהאוויר לעבור מצד לצד.
עוד פרט מעניין, האוויר שפוגע בגוף הדלת כאשר קול נישא עליו יגרום לרטיטה של גוף הדלת (סוג של הדף). מצב זה יעביר רעש עמום דרך גוף הדלת כי היא כמו תיבת תהודה. (כמו גיטרה).

מה ניתן לעשות כדי לשפר את האקוסטיקה של דלת הכניסה?

משקוף חובק לקיר גבס עם מילוי ספוג

אם מדובר במשקוף יצוק, קרוב לוודאי שהוא מלא בטון ולא ייתן לאוויר לעבור בינו לבין הקיר. מה שצריך לעשות זה לשפר את האטימה בין הדלת למשקוף. הדרך הטובה ביותר היא החלפת האטם של הדלת או הוספת אטם במשקוף.

בדלתות המורכבות עם משקוף הלבשה או משקוף חובק לקיר גבס או משקוף חובק למשקוף בניה קיים, יש למלא את התשתית בצמר סלעים או ספוג כלשהו ורק לאחר מכן להתקין את המשקוף על התשתית.
ברוב המקרים יהיה שיפור בבידוד, אולם לעולם לא יהיה בידוד מושלם של 100%.

לשירותכם כמה פרטים שכדאי לדעת:

ככלל, דלת כניסה מומלץ מאד שתותקן על קיר בטון ו/או בלוקים עם משקוף בניה יצוק בטון מלא.


היה ומותקן משקוף חובק על קיר גבס, חובה למלא אותו בצמר סלעים או עם ספוג יעודי. (אסור שתהיה תחושה חלולה מדי בנקישה על המשקוף).


היה ומותקן משקוף חובק על משקוף אחר (בניה או עץ), יש למלא אותו בצמר סלעים או כל ספוג בידוד אחר עד 0 מקום. (אסור שתהיה תחושה חלולה מדי בנקישה על המשקוף). יש לציין שהתקנת דלת כניסה על גבי משקוף הלבשה או חובק המורכב על משקוף עץ קיים לא תהיה אפקטיבית ולא תממש את פוטנציאל הבידוד ללא עזרים כאמור לעיל, ובכל מקרה לא ניתן להבטיח בידוד מוגבר בהתקנות מסוג זה. עם זאת, יישום הפתרון כן יסייע מעט.


בדלת הדורשת סף תחתון עם אטם, חובה להתקין את הסף. בכלל, מומלץ מאד להתקין את הסף גם בדלתות שאינן דורשות זאת במפרט למי שממש זקוק לבידוד גבוה יותר.


אז אם אין לכם בידוד אקוסטי מספיק טוב, תמיד ניתן לשפר זאת באמצעות עזרים. החברות היצרניות אינן נדרשות למינימום אקוסטי, אולם רובן עומדות בבידוד טוב יחסית ברמה של 25 dB.


בדלתות המלאות צמר סלעים ועם אטם היקפי טוב כדוגמת ספוג עטוף פלסטיק או אטם עם בועה ייחודית, הבידוד יהיה משמעותית טוב יותר.

bottom of page