top of page

מה הוא משקוף בניה וכמה נקודות שחשוב להכיר ולדעת

התקנת משקוף בניה והכנתו ליציקה היא מהלך מורכב מכיוון שיש להתחשב בכמה וכמה פרמטרים, לפניכם מיני הסבר על כמה דברים שחשוב לקחת בחשבון, ההכנות שהקבלן צריך להכין ולמה חשוב להתייחס בהתקנת.

מאת: שרון דרורי - דורמקס

המשקוף:

  1. פתח האור (פתח הבניה מקיר לקיר או פתח האור מהחגורה העליונה לרצפת הבטון) - חשוב ביותר שפתח האור יהיה נקי ושתהיה חגורת בטון יציבה ואיתנה בחלק התחתון של הרצפה הלא מרוצפת.
     

  2. הטיח - טיח הוא נושא כאוב בישראל, הטייחים בארץ בהחלט מטייחים את העבודה שלהם (משחק מילים שכזה), עם זאת, זה לא תמיד באשמתם, אסביר מה כן באחריותם ומה לא.

    הערה חשובה: כאשר מותקן משקוף בניה, הוא צריך לבלוט משני הצדדים של הקיר בין 5 מ"מ ל - 10 מ"מ.
    הטייחים בישראל מתעצלים ליצור את המדרגה הנדרשת ומטייחים את הקירות בקו ישר עם המשקוף. מצב זה מאבד מערכו העיצובי
    של המשקוף ומשפיע לרעה על מראה המסגרת שנותרת לאחר יציקת המשקוף. 
    במקרה זה יש להקפיד שהטיח יבוצע כאשר הוא נמוך מהמשקוף במינימום 5 מ"מ ומקסימום 10 מ"מ. זו האחריות של הטייח. אבל...
    הטייח לא תמיד אשם בסטיות של הטיח, לרוב הבעיה היא שורשית יותר. במבנים רבים הקירות היצוקים או קירות הבלוקים לא ישרים, מה שמאתגר את הטייחים ומאלץ אותם לתת יותר מילוי של הטיח. במקרים אלו האחריות היא של קבלן השלד.

  3. גובה שטיכמוס - זהו סימן משולש שמסמן למשקופן מה יהיה גובה הריצוף העתידי. חשוב ביותר שהקבלן יסמן את גובה השטיכמוס בכל פתח בבית. את גובה השטיכמוס קובעים מאזור דלת הממ"ד שלמעשה קובעת את גובה הריצוף בבית.
    גובה השטיכמוס חשוב בדרך כלל להערכת גובה הידית בדלת. מידות גובה הידית בדלת ראשית נעות בין 90 ס"מ ל - 120 ס"מ, תלוי בגובה הדלת ועד כמה היא חריגה. הגובה השכיח ביותר נע בין 90 ל - 105 ס"מ מהריצוף. לרוב אין עם זה בעיה כי מידת גובה הידית נקבעת מראש במשקוף. הבעיה עלולה להתעורר אם גובה רצפת הבטון לא נכון.
     

  4. מיקום המשקוף ביחס לריצוף - חשוב למדוד את המרחק בין ניצבי המשקוף לקו הריצוף. לעיתים, מכיוון שהטיח בקיר כל כך עקום או מלא יותר מדי, ייתכנו שינויים בעובי הקיר שיראו לא יפים. הבחירה הנכונה היא ללכת לפי מיקום הריצוף. אך אם הריצוף עקום, יש לקחת בחשבון שיהיה צורך בפשרות, להתקין את המשקוף באיזון בין קו הריצוף לטיח. מצב לא אידיאלי, אך הוא עלול להתרחש.
     

  5. מקבילות הניצבים - חשוב לוודא תמיד שהניצבים יהיו מקבילים האחד לשני למקסימום האפשרי. כאשר הם מקבילים, האטם של הדלת ישב טוב יותר על המשקוף וימלא את יעודו.
     

  6. זווית חיובית - חשוב להטות את המשקוף טיפה כאשר החלק העליון של הניצבים שלו ייטו כלפי חוץ הבית והחלק התחתון כלפי פנים הבית. מצב זה יאפשר להתגבר על סטיות בריצוף ויש לו עוד שני יתרונות חשובים;

    היתרון הראשון - כאשר הדלת נפתחת, היא תתרומם טיפה ולא תחכך את הריצוף, אולם כאשר הדלת תיסגר, המברשת התחתונה תשב טוב יותר ותסייע באיטום החלק שבין הרצפה לדלת.

    היתרון השני - הדלת תשאף תמיד להסגר לבד, זה בדיוק המצב שצריך להיות. אם רוצים למנוע את הסגירה העצמית של הדלת, פשוט מתקינים מעצור.
     

  7. המשקוף העליון - חשוב שיהיה ישר, אך ניתן להגביה את צד הצירים במילימטר או שניים כך שכאשר הדלת תהיה מותקנת, לרוב היא תשקע בשבועות הראשונים. הגבהת צד הצירים תאפשר כיוון של הדלת טוב יותר בעתיד. כך שאם רואים סטייה קלה של מילימטר או שניים, לא צריך להלחץ. בכל מקרה, כאשר המשקוף העליון מפולס ישר, הבריחים והלשונית של הדלת יעמדו בדיוק מול החורים המיועדים להם במשקוף.
     

  8. יציקת המשקוף - יש להכין למשקוף מיגון ראוי, קרטון או ניילון בועות (פצפץ), ולדאוג שלא יישרט. לאחר מכן להתקין תפסנות - תמיכות בעדינות מבלי להזיז את המשקוף. יש לצקת את הרבע הראשון של המשקוף ולתת לו יום מנוחה. אם משתמשים בבטון מהיר, ניתן להמשיך לצקת את המשקוף לאחר כמה שעות. ישנה חשיבות רבה ליציקת הרבע הראשון בלבד מבלי לצקת את כל המשקוף. הבטון הוא חומר כבד והוא יזיז את המשקוף אם יוצקים הכל במכה אחת.

    הערה חשובה: רוב הקבלנים יודעים מה הם עושים, אבל כאשר מדובר המשקופי בניה, וכדי לחסוך מעצמם שעות עבודה, הם יוצקים את המשקוף במכה אחת. חשוב מאד להתעקש על ביצוע היציקה בשלבים ולא הכל במכה. החשיבות מתבטאת בכך שניתן לבדוק שהמשקוף לא זז מהפילוס שלו, ואם כן, כל עוד לא נוצק כולו, יותר קל לתקן.

     

IMG20211104154321.jpg
bottom of page